przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania.
mozarella

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
dobra mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w zasadzie należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *