włoska restauracja bez glutenu Kraków

Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne dania włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Co zjeść w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *